Belpakketten ondoorzichtig en prijzig
Al uw medewerkers een mobieltje, doorschakelmogelijkheden vanaf uw bedijfscentrale en onderling bellen binnen uw mobiele workforce. Dat is allemaal zeer trendy, heel handig en uitermate efficiënt. Maar is het ook financieel voordelig? We vroegen de vijf bekende gsm-operators op de Nederlandse markt om een standaardofferte voor een bedrijfs gsm-pakket. We vertelden er bij dat we dit deden om ze onderling beter te kunnen vergelijken. Tot onze verbazing kregen we een oorverdovend stilzwijgen als antwoord. Geen van de bedrijfs-gsm-aanbieders reageerde op het verzoek.
Mobiele communicatie heeft de toekomst, menen communicatiedeskundigen. En ongetwijfeld hebben ze gelijk. Mobiele communicatie wordt in steeds meer bedrijven een essentieel onderdeel van de bedrijfsprocessen. De medewerkers krijgen één vast nummer voor zowel de mobiele telefoon als voor het vaste bureautoestel. Op dat nummer zijn zij altijd bereikbaar. Als er een klant of andere relatie belt maakt het dus niet meer uit waar de gezochte medewerker zich bevindt. Binnen of buiten, men is altijd direct bereikbaar. De servicegraad wordt zo verhoogd en de medewerkers kunnen altijd en overal productief zijn.
Deze overgang gaat niet zonder slag of stoot. Veel grote bedrijven en instellingen worstelen bijvoorbeeld met het probleem dat er wel mobiele telefoons zijn ingezet, maar dat de samenwerking met de bedrijfstelefooncentrale ontbreekt. Ook is er vaak sprake van wildgroei van losse, onderling sterk verschillende mobiele abonnementen.
Goed overgaan op mobiel betekent daarom veranderingen aanbrengen in uw organisatie en kosten maken. Grofweg vallen die kosten in vier categorieën uiteen: advies- en implementatiekosten, abonnementskosten, gesprekskosten (belminuten) en tenslotte de kosten van de apparaatjes zelf, want die worden steeds geavanceerder (denk aan WAP) en dus ook duurder. Vooral de implementatiekosten worden nog wel eens over het hoofd gezien. Maar uw telefooncentrale geschikt maken voor (automatisch) doorschakelen naar mobiele nummers vraagt toch echt om de nodige software-matige aanpassingen. En soms ook om hardware-toevoegingen en in elk geval om de nodige inregel-activiteiten. Daar bovenop komen dan de abonnements- en gesprekskosten.
Wirwar
De vijf mobiele operators in Nederland hebben meer dan veertig verschillende belformules op de markt gegooid. Als u wegwijs wil worden in deze wirwar van tarieven en voorwaarden moet u maar een week of wat vrijaf nemen en aan de studie gaan. Het is een uiterst ondoorzichtige materie. En bovendien veranderen de aanbiedingen om de haverklap. Inmiddels zijn er zoveel opties dat het zelfs voor ervaren telecommanagers moeilijk te bepalen is welke oplossingen optimaal aansluiten bij de behoeften binnen hun organisatie. Enerzijds kunnen door ‘flink shoppen’ de besparingen fors oplopen, anderzijds spelen ook zaken als kwaliteit en service een steeds voornamere rol.
Om wat meer houvast te hebben bedachten we een voorbeeld situatie: 100 personeelsleden telefonisch mobiel maken. En dan in drie varianten: 100.000, 150.000 en 200.000 belminuten per jaar. Wat gaat dat kosten? Maar de operators lijken er niet erg op gebrand te zijn om mee te werken aan een objectieve prijsvergelijking. Zoals gezegd reageerde niet één van de vijf Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie op het verzoek van Comm om een ‘offerte’ uit te brengen voor deze standaardsituatie.
Begrip
Daan van Dulst van Alphacomm Consultancy, het bedrijf dat onder andere de website Telecomadvies.nl exploiteert, vindt het vreemd dat de mobiele operators niet reageerden. Maar hij kan er wel enig begrip voor opbrengen dat ze geen prijsopgave willen doen. Hij denkt dat het hen waarschijnlijk afschrikt om prijzen voor een bepaalde situatie als een algemeen prijsvoorbeeld afgedrukt te zien. Op onze tegenwerping dat ondernemers toch een verantwoorde investeringsbeslissing voor een wat langere periode moeten kunnen nemen, zegt hij: “De prijzen veranderen zo snel, dat is in de hele ICT-sector zo. Als ik vandaag een computer koop, kijk ik liever morgen ook niet in een prijscourantje.” Dat mag dan wel zo zijn, maar dat krantje is er dan en dat is in het geval van de mobieltjes nu juist het probleem: er is geen prijskrantje.
Kwartje
Van Dulst hanteert wel een vuistregel voor situaties, waarin een bedrijf een flink aantal (externe) belminuten nodig heeft. Volgens hem komt het er op neer dat, ondanks de wirwar aan abonnementsvormen en voorwaarden, de ondernemer overal ongeveer een kwartje per belminuut betaalt. Hij tekent daarbij aan dat KPN en Libertel over het algemeen wat duurder zijn dan Telfort, Dutchtone en Ben. Daar staat dan weer tegenover dat het netwerk van met name KPN kwalitatief het beste is, aldus van Dulst. Besparingsmogelijkheden bij een wat groter zakelijk gebruik van rechttoe rechtaan mobiele telefonie liggen volgens hem vooral in de randvoorwaarden. “Bij een wat groter belvolume kan bijvoorbeeld met de aanschafprijs van de apparatuur gepeeld worden”, zegt hij. Soms behoort ook een korting op de abonnements – of de servicetarieven tot de mogelijkheden. Zo krijgt u van Ben als u tenminste negen zakelijke abonnementen afsluit standaard een gratis ‘reservekit’. Daarin bevindt zich een reservetoestel, een SIM-kaart en batterij. De consultant adviseert om bij de aanschaf van een wat groter aantal zakelijke abonnementen niet alleen een offerte bij de telecomoperators zelf te vragen, maar ook eens navraag te doen bij één of meer onafhankelijke belwinkels.
Volgens Daan van Dulst zijn echte grote besparingen te realiseren als u uw totale telecommunicatiepakket, waarvan mobiele telefonie een integraal onderdeel is, onderbrengt bij één aanbieder. Dat kan één van de operators zijn -waarbij Ben voorlopig even uit het zicht verdwijnt- maar ook serviceproviders als Debitel en Talkline, die soms de aanbiedingen van de operators kunnen combineren, komen daarvoor in aanmerking. Vooral het bellen van vast naar mobiel en omgekeerd bij één provider levert forse besparingen op. Naast de kostenbesparing zijn ook de praktische voordelen evident.
Als we het ‘kwartje van Van Dulst’ als uitgangspunt nemen dan is één conclusie duidelijk te trekken: mobiel bellen is nog steeds duurder dan via de huidige tarieven voor uitsluitend vaste telefonie. Maar daar staan aanmerkelijke efficiency-voordelen tegenover. Uw medewerkers zijn altijd direct bereikbaar en kunnen uw klanten en elkaar veel sneller te woord staan. En ook dat is wat waard.
Onderwijl blijft de onbeantwoorde vraag ons bezighouden. En daarom stellen we hem opnieuw: “Geachte dames en heren van KPN, Libertel, Dutchtone, Telfort en Ben, 100 personeelsleden telefonisch mobiel maken voor 100.000, 150.000 en 200.000 belminuten per jaar. Wat gaat dat mij in grote lijnen kosten?” De antwoorden plaatsen we in Comm nummer 4 van juni dit jaar.
Bespaar met centrale inkoop
De Nederlandse Vereniging van BedrijfsTelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) houdt zich actief bezig met het behartigen van de belangen van op dit moment 235 grote bedrijven en instellingen. BTG-leden kunnen gebruik maken van de zelfstandige centrale inkooporganisatie van BTG: Telegrootgebruik bv (TGG). Via TGG kunt u vaste en mobiele telecommunicatiediensten inkopen tegen sterk gereduceerde tarieven. Daarnaast fungeert TGG als centrale factureringsorganisatie: TGG ontvangt één rekening van de leverancier en berekent deze vervolgens – mét kostenvoordeel – door aan de individuele leden. Desgewenst bundelt TGG de facturen van de verschillende leveranciers, zodat u snel inzicht heeft in de totale kosten van de telecommunicatiediensten en deze beter te hanteren zijn. Organisaties die jaarlijks meer dan 500.000 gulden aan ICT uitgeven kunnen geassocieerd -niet stemgerechtigd- lid worden. Liggen de ICT-uitgaven boven de één miljoen gulden dan is een gewoon lidmaatschap mogelijk.
Locatie: www.btg.org