GROU – De natuur laat zich niet zomaar in een bepaalde richting duwen. Dat blijkt op het eiland De Burd bij Grou. Daar heeft It Fryske Gea een weidevogelreservaat ingericht waar de reeën naar hartenlust ronddartelen en leeuweriken het hoogste lied zingen maar weidevogels strijken er nauwelijks neer. Domweg omdat er door de verzuring van de grond bitter weinig voor hen is te eten.
Op De Burd wordt al twintig jaar niet meer geboerd omdat de kosten daarvan op een eiland aanmerkelijk hoger zijn dan op de vaste wal. Immers alles moet per veerpont worden aan- en afgevoerd. De grond is al lang niet meer bemest en dat werkt de verzuring in de hand waardoor er zeer weinig bodemleven meer is.
It Fryske Gea zoekt momenteel naar mogelijkheden om wat aan de zure grond te doen zodat met name wormen, het belangrijkste voer voor weidevogels, weer terugkomen. Naast een behandeling met kalk en organische stoffen moet een andere regeling van de waterhuishouding bijdragen aan de terugkeer van de weidevogels op De Burd.
Op het eiland was ooit een moerasgebied gepland, net als in de rest van Nationaal Park De Alde Feanen. Protesten zorgden er toen voor dat het uiteindelijk een weidevogelgebied werd.
Gepubliceerd in Liwwadders