Username en password a.u.b! Bij hoeveel websites en andere diensten heeft u dat al niet gedaan? En heeft u voldoende overzicht over al die geheimtaal? Raakt u ook zo dikwijls in de war?
Daar is nu een aardige oplossing voor bedacht. Mensen blijken niet zo goed in het onthouden van cijfers, maar deste beter in het onthouden van gezichten. De nieuwe gratis Britse dienst passcentre werkt op basis van dit principe. U kunt er al uw toegangscodes in vastleggen en de juiste combinatie van gezichten is dan de sleutel. U hoeft geen wachtwoorden meer te onthouden tijdens uw surftochten op het wereldwijde web.
Tijdens de online registratie bij Passcentre moet u uit vijf blokken met gezichten er steeds eentje kiezen. U wordt verzocht de door u gekozen gezichten een aantal seconden te bestuderen en uzelf af te vragen waarom u tot deze keuze bent gekomen. Als u aldus uw account hebt opgezet kunt u links maken naar andere sites waarvoor u een wachtwoord nodig heeft. Via Passcentre kunt u voortaan inloggen op die sites zonder dat u iedere keer uw gebruikersnaam en uw wachtwoord hoeft in te voeren. Bovendien vergroot het systeem de privacy voor mensen die een computer delen. Hun gegevens zijn immers opgeslagen bij Passcentre en worden dus niet meer op de lokale computer bewaard.
“Het belangrijkste voordeel van het Passface systeem is dat je geen wachtwoorden hoeft te onthouden -iets dat de meeste mensen moeilijk vinden”, schrijft ID Arts het bedrijf dat Passcentre exploiteert, in een toelichting. “Omdat het onthouden van wachtwoorden de meeste mensen moeilijk afgaat, zijn we geneigd om hetzelfde wachtwoord overal te gebruiken, we komen in de verleiding om wachtwoorden te gebruiken die makkelijk te raden zijn of we noteren onze wachtwoorden ergens. Al deze methoden om onze wachtwoorden te onthouden ontkrachten hun doel: ze geheim houden.”
Het bedrijf stelt dat de meeste mensen juist heel goed zijn in het onthouden van gezichten. Er is vrijwel geen grens aan het aantal gezichten dat we kunnen onthouden. En van die menselijke eigenschap maakt het Passface systeem gebruik.
Op dit moment bestuderen zowel een belangrijke Britse als Braziliaanse bank het programma. De banken onderzoeken de mogelijkheid om hun personeel op deze wijze toegang te verlenen tot hun computersysteem. Later zou het systeem kunnen worden toegepast in geldautomaten zonder dat de klanten van de bank een Pincode hoeven te onthouden.
Gepubliceerd in de rubriek TXT van Comm