Waar zitten ICT’ers, ondernemers en millennium-coördinatoren op de laatste avond van dit jaar? Ontspannen met een wijntje bij de open haard of met een liter koffie in het crisis-centrum?
Marina van Kulik
is marketing manager bij BMC Software BV te Nieuwegein.
“Op oudejaarsavond is het Management Team van BMC Software, solidair met de technische en supportstaf, die altijd de klos zijn, standby aan de telefoon. Omdat wij oplossingen verkopen waarmee organisaties wereldwijd hun systemen kunnen monitoren, kunnen we bij de overgang naar het nieuwe jaar de eventuele “disasters” zien voortschrijden van Australië via Europa naar Amerika. Als het echt misgaat, zullen wij ongetwijfeld gebeld worden voor de broodnodige support. Dat betekent dat ik op oudejaarsavond gebeld kan worden door klanten in paniek. Die opgevangen en direct perfect doorverbonden willen worden. En daar denk ik niet licht over. Dus terwijl mijn gezin en vrienden kurken laten knallen, plempen, slempen en door de straten slieren om iedereen te omarmen vanwege het nieuwe millennium, neem ik nog een kopje thee en een Mariakaakje op de goede afloop.”
Roger van Boxtel
is de minister die de aanpak van het millenniumprobleem coördineert voor zover het de overheid betreft.
“Ik hoop dat ik gewoon met mijn gezin oud en nieuw kan vieren, thuis of bij vrienden, maar wel een beetje in de buurt van Den Haag. Ik heb een aansluiting op het noodnet -vast en mobiel- om oproepbaar te zijn als er problemen zouden ontstaan. De minister van Binnenlandse Zaken is altijd de eindverantwoordelijke in crisissituaties, dus mijn collega Peper heeft ook nachtdienst die nacht. Wij durven met toenemende zekerheid te zeggen dat er geen grote rampen zullen gebeuren in Nederland. Wij hebben er tweeënhalf jaar met z’n allen hard aan gewerkt om dat te voorkomen. Ik verwacht niet dat mensen geld gaan opnemen anders dan om uit te geven rond de jaarwisseling. Voedsel hamsteren hoeft ook niet. Ik was niet plan ook maar iets te hamsteren behalve een goede fles champagne om oud en nieuw te vieren.”
Peter van Lon
is ambachtelijke brood- en banketbakker te Driebergen.
“Met oud en nieuw zit ik met bezoek uit Engeland rustig thuis en eet een oliebol uit eigen bakkerij. Ik heb vrijwel geen elektronica in mijn bedrijf: in de oven zit een elektronische ontsteking -daarvan heb ik een reserve-exemplaar op voorraad- en er zit iets elektronisch in de vriezer. Maar ik hoop dat die op oudejaarsavond leeg is, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik heb op vragen van grote klanten, zoals bejaardentehuizen, geantwoord dat zij op maandag gewoon beleverd worden, tenzij de elektriciteit of het gas langdurig uitvallen. Ik heb voor de zekerheid wel voor twee weken meel en gist in huis. Want je weet natuurlijk niet wat de leveranciers voor problemen krijgen, zowel in hun eigen bedrijf als bijvoorbeeld in het verkeer.”
Arjen de Vries
is directeur-eigenaar van hotel Haarhuis in Arnhem.
“Wij zullen oud en nieuw gewoon bij ons thuis vieren, want ik heb een woning in het hotel en het hotel is zoals altijd geopend. We zijn nu bijna klaar met de voorbereidingen. Alleen naar wat administratieve software en het reserveringssysteem wordt nog gekeken. Nee, we hebben geen elektronische sloten op de kamerdeuren zitten. Gelukkig is er nog heel wat mechanisch. Ik zit niet op hete kolen hoewel ik er niet helemaal zeker van ben dat er niets zal gebeuren. Ik denk dat heel veel mensen er zo over denken. Wat me wel een beetje ergert is dat grote bedrijven verklaren niet aansprakelijk te zijn bij eventuele storingen terwijl ik omgekeerd een millenniumbestendigheidsverklaring moet overleggen.”
Kristel van Reenen
is projectmanager internet bij Cambridge Technology Partners te Woerden.
“Wat ik ga doen met oud en nieuw? Ik hoop eigenlijk in San Fransisco te zijn. Ik denk dat ik onder de Golden Gate Bridge zal zitten om naar het vuurwerk te kijken. De vliegtickets zijn al besteld. Nee, ik vlieg beslist niet op die dag. Ik denk niet dat er zich problemen zullen voordoen met het project waarmee ik bezig ben. Alles is verdomd goed gecheckt. De kans is absoluut minimaal dat er iets fout gaat. En als er dan toch nog iets niet in orde is dan komt de wereld niet tot stilstand. Het project, waarover ik verder niets mag zeggen, draait bij een klant. Iemand van het bedrijf van die klant zal ’s nachts wel kijken of alles goed gaat.”
Peter Noorlander
is chef informatievoorziening van de RET, het Rotterdamse openbaar-vervoer-bedrijf.
Zoals het er nu naar uitziet zal ik de jaarwisseling gewoon in de huiselijke kring doorbrengen. Ik zal die dag wel CNN in de gaten houden omdat het nieuwe jaar elders op de wereld al eerder zijn intrede doet. Om een uur of twee zal ik met één of twee medewerkers van de computerafdeling de computersystemen door middel van een quick scan checken. Waarschijnlijk zijn de telefoonlijnen overbelast en daarom voeren we de tests ter plaatse uit. Ik verwacht niet dat alles vlekkeloos gaat maar we komen pas in de problemen als we na een week zaken niet hebben opgelost. Er zijn mensen standby zodat we eventueel in het weekeinde al kunnen beginnen als dat nodig mocht zijn.”
Henk Brink
is millenniumcoördinator bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.
“Op oudejaarsavond ben ik als millenniumcoördinator van het CWZ zeker in het ziekenhuis. Tijdens de jaarwisseling zijn in het ziekenhuis continuïteitsplannen van kracht die voorzien in een fors hogere personeelsbezetting en een set van te nemen maatregelen in het onverhoopte geval dat er die nacht toch nog iets mis gaat met IT – en overige voorzieningen. In die nacht is ook een crisisteam operationeel waarvan ik deel uitmaak. Alle reden dus om die nacht in het ziekenhuis aanwezig te zijn. Ik denk dat we alle computergerelateerde problemen onder controle hebben. Dat betekent niet dat we niet voor verrassingen kunnen komen te staan. De patiëntenzorg is onze primaire zorg en die lijkt voldoende gewaarborgd. Dat is niet alleen onze mening, maar ook die van PriceWaterhouseCoopers, die op ons verzoek een check heeft uitgevoerd, en van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.”
Michel van der Bel
is director enterprise group Benelux bij Microsoft.
“De eerste dronk op het millennium zal een non-alcoholische toast worden en er is van alles voorzien om het hier gezellig te maken. Maar we zijn in de eerste plaats van elf uur ’s avonds tot vijf uur ’s ochtends als management aanwezig om eventueel strategische beslissingen te nemen. Onze afweging daarbij is: niet wie is de grootste klant maar wat heeft prioriteit. Problemen bij een levensbedreigende situatie of problemen die een zeer grote economische impact hebben zullen absoluut voorrang krijgen. De BV Nederland heeft zich goed voorbereid, maar er kunnen natuurlijk nog steeds dingen gebeuren. We hebben vanuit de IT de verantwoordelijkheid zowel naar de klant als de consument en de maatschappij om paraat te zijn. Daarom zijn er hier een aantal support engineers fysiek aanwezig en is er een heel aantal mensen on call.”
Gepubliceerd in de rubriek De 8 van Comm van Comm