Wie in het buitenland op een verstandige en kostenbewuste wijze gebruik wil maken van een mobiele telefoon wordt geconfronteerd met een wirwar aan tarieven, voorwaarden en netwerksoorten. Comm sleep de machetes en kapte een route voor een ontdekkingstocht door de GSM-jungle.
Als u naar het buitenland gaat en u wilt bereikbaar zijn op uw Nederlandse mobiele nummer is het een eerste vereiste dat u een abonnement heeft. U kunt dan gebruik maken van de zogeheten ‘roaming’-overeenkomsten die de vijf Nederlandse operators met hun verschillende buitenlandse collega’s hebben gesloten. Bij roaming belt u in het buitenland via een nationaal netwerk in dat land. U betaalt daarvoor aan uw eigen telecomaanbieder de ter plaatse geldende tarieven, verhoogd met een toeslag -variërend van 10 tot 25 procent- voor de administratiekosten. Ook aan het ontvangen van telefoontjes in het buitenland zijn kosten verbonden. Iemand die u vanuit Nederland belt kan natuurlijk niet altijd weten dat u zich in het buitenland bevindt. Daarom betaalt degene die u belt het nationale tarief in Nederland en u betaalt de gesprekskosten vanaf de grens. Dat kan aardig oplopen.
Type netwerk
Vergewis u voordat u naar het buitenland vertrekt of uw GSM-toestel geschikt is voor het netwerk ter plaatse. In Europa wordt gebruik gemaakt van twee soorten netwerken: GSM 900 en GSM 1800. Beschikt u over een Dual Band-toestel dan kunt u overal bellen. Heeft u echter een Single Band-telefoon dan is het raadzaam om -bijvoorbeeld via de website van uw telefoonaanbieder- te kijken of u in het land waarheen u reist gebruik kan maken van uw telefoontype. Dit is in ieder geval aan te bevelen als u buiten Europa reist. Met name in Amerika en het Verre Oosten zijn er andere netwerksoorten.
Handmatig kiezen
De Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie hebben in veel landen overeenkomsten met meerdere GSM-operators. Deze maatschappijen hanteren verschillende tarieven. Zo is de KPN-klant die vanuit Groot-Brittannië een minuut in de spits via het netwerk van Cellnet belt vier gulden en een dubbeltje kwijt. Zou hij gebruik hebben gemaakt van de faciliteiten van Orange GSM dan zou hij slechts 2,01 gulden hebben moeten afrekenen. Daarnaast hanteren de verschillende GSM-aanbieders zeer uiteenlopende piek- en daltijden. Het loont dus de moeite om deze keuze zelf te meken en niet uw toestel automatisch te laten zoeken naar het netwerk dat op een bepaald moment toevallig het sterkste signaal geeft. Een minuut later kan dat al weer anders uitvallen en betaalt u de rekening. Kijk daarom of u uw toestel kan instellen op het netwerk dat in het land waarin u zich bevindt het gunstigste tarief biedt. Daarvoor gebruikt u een optie van uw GSM die u binnen Nederland nooit nodig heeft: handmatig netwerk kiezen. Bij Nokia bijvoorbeeld te vinden onder ‘Instellingen’en dan ‘Gebruiksopties’. Zodra u de instelling van ‘automatisch’ op ‘handmatig’ heeft gezet, begint het toestel naar de voorhanden netwerken te zoeken. Uit het gepresenteerde lijstje pikt u de voordeligste keus; met voorkennis die u kunt opdoen uit de tabel bij dit artikel.
Prijsverschillen
Hoewel de meeste mensen hun Nederlandse GSM-abonnement niet (uitsluitend) zullen kiezen op grond van de roamingtarieven in een bepaald land, zijn de prijsverschillen toch de moeite van het bekijken waard. Dat geldt zeker als u vaak naar hetzelfde land moet reizen. Een rondje bellen langs de verschillende GSM-aanbieders (of een surftochtje langs hun websites) leert u welke van de vijf voor uw favoriete bestemming de gunstigste tarieven hanteert.
Alternatief
Wie regelmatig naar een bepaald land gaat of er gedurende een wat langere periode verblijft en per GSM bereikbaar wil zijn kan overwegen ter plaatse een prepaid card aan te schaffen. Vooral als u of uw bedrijf de rekening aan ‘beide kanten’ moet betalen kan dat een forse besparing opleveren. Een rekenvoorbeeld: u bent vaak in Duitsland en u heeft een KPN-abonnement. Dan kost het ontvangen van een telefoontje u overdag 1,10 gulden per minuut. Daarbij komen dan in Nederland de kosten de kosten voor het bellen naar een mobiel nummer. Belt u in Nederland vanaf uw vaste telefoon via een carrier selectbedrijf, zoals OneTel of WORLDxCHANGE, dan betaalt u daarvoor 48 cent per minuut. Via KPN is het duurder. Dus kost een dergelijk gesprek u minimaal 1,58 gulden per minuut. U kunt echter in Duitsland voor zo’n honderd mark (met een beltegoed van 50 mark) een prepaid card kopen. Voor inkomende telefoontjes betaalt u dan uiteraard alleen de kosten in Nederland. KPN hanteert voor het bellen naar buitenlandse mobiele netwerken in een aantal gevallen een ander tarief dan naar het vaste netwerk. Bijvoorbeeld voor een telefoontje naar een Duitse mobiele telefoon betaalt u 78 cent terwijl een gesprek met een vaste telefoon bij onze Oosterburen 23 cent per minuut kost. OneTel en WORLDxCHANGE maken bij buitenlandse gesprekken (nog) geen onderscheid tussen vaste en mobiele netwerken. Derhalve belt u via deze bedrijven voor 14 cent per minuut naar een Duits nummer. Een woordvoerder van WORLDxCHANGE verklaart desgevraagd dat dit bedrijf overweegt om het voorbeeld van KPN te volgen en het bellen naar buitenlandse mobiele netwerken misschien duurder zal maken. Maar, zo benadrukt hij, de prijzen zullen “altijd lager zijn dan die van KPN”. Voor het bellen naar een Duits mobiel nummer voorziet hij een prijsplafond van 55 cent.
Gepubliceerd in Comm