Ogenschijnlijk is de overgang naar het jaar 2000 probleemloos verlopen. Maar ondanks investeringen van miljarden blijkt een aantal Nederlandse bedrijven millenniumgerelateerde hinder te hebben ondervonden die in een beperkt aantal gevallen nog voortduurt.
Bij de bedrijven die complicaties hebben gemeld, blijkt dat de problemen in de industrie vooral van administratieve aard zijn. Bij de dienstverlening treden de moeilijkheden voornamelijk op bij het uitoefenen van de dienstverlening zelf. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Zes procent van de industriële ondernemers heeft na 1 januari 2000 problemen ondervonden, die verband houden met de jaarwisseling. In de zakelijke dienstverlening ligt dat percentage op tien. Meer dan de helft van de bedrijven in de IT-sector die problemen ondervonden, wil de schade verhalen. In de totale zakelijke dienstverlening zal meer dan een kwart van de bedrijven met problemen de schade gaan verhalen, terwijl slechts zeven procent van de getroffen industriële ondernemingen dit van plan is. Zo de getroffen ondernemers de schade al willen verhalen, doen zij dat op de veroorzaker en nauwelijks op de eigen verzekering. Slechts enkele van de ondervraagde bedrijven overwegen hierbij juridische stappen te gaan ondernemen. Naar verwachting van de betrokken ondernemers zullen de problemen in een beperkt aantal gevallen een negatief gevolg hebben voor het bedrijfsresultaat.
Inmiddels is ook de laatste millenniumhorde, de schrikkeldag, zonder al te veel problemen genomen. In Japan konden veel mensen geen yens uit de muur trekken omdat zo’n 1.200 pinautomaten dienst weigerden op 29 februari. Daarnaast had de Japanse weersverwachting problemen: terwijl er geen wolkje aan de lucht was, meldde de dienst dat de regen met bakken uit de hemel kwam. Ook in Nederland dook de schrikkelbug bij het weer op. Door een storing bij de computers van het KNMI konden onder meer het ANP en NOS Teletekst geen actuele weergegevens doorgeven.
Gepubliceerd in de rubriek TXT van Comm