De onderzoekers zeggen geïnspireerd te zijn door een magische klok die een rol speelt in de Harry Potter-verhalen.

Op het (ronde) scherm van de ‘whereabouts clock’ bewegen icoontjes met daarop de gezichten van de gezinsleden langs verschillend gekleurde segmenten die aangeven waar ze zich bevinden: op school, op het werk, thuis of ergens anders. De ‘whereabouts clock’ gebruikt hiervoor de signalen van de mobiele telefoons van de gezinsleden.

De ‘whereabouts clock’ is een digitale versie van de oude klok met negen gouden wijzers die ieder de verblijfplaats van een lid van de familie Weasley, vrienden van Harry Potter, aanduiden.

De klok kan ook tekstboodschappen weergeven. Zo zou een moeder een smsje met de tekst: ‘werk tot 9 uur. Zet eten in de oven’ kunnen sturen en deze tekst wordt dan naast het icoontje met haar gezicht weergegeven.

De ‘whereabouts clock wordt thans gedurende drie maanden getest in het Cambridge research laboratorium van Microsoft. Daarna zal een prototype van de klok door een zestal gezinnen worden gebruikt om vooral het commerciële potentieel te kunnen onderzoeken.

Elektronisch prikbord 

Al iets verder in ontwikkeling is een andere vinding uit hetzelfde laboratorium: een elektronische variant op het overbekende prikbord dat veel families in de keuken hebben hangen. Dit systeem met de alleszeggende naam Homenote is een plat computerscherm waarop met een inktloze pen kan worden geschreven. Tegelijkertijd kunnen er ook tekstboodschappen op worden getoond die buitenshuis zijn verstuurd.